Ondergrond Kunstgras
Producten Informatie en contact

Ondergrond kunstgras

Hoe bepaal ik welke kunstgras ondergrond het meest geschikt is?

Ondergrond van gewoon zand

In alle gevallen geldt dat kunstgras moet beschikken over een sterke, stabiele, egale en waterdoorlatende ondergrond. Er bestaat geen algemene richtlijn voor de ideale ondergrond. De perfecte ondergrond voor kunstgras is namelijk situatieafhankelijk. Bij de keuze voor een ondergrond moet u rekening houden met de huidige omstandigheden van de tuin, de conditie van grond en de rest van de tuin. Eén vuistregel kunt u altijd hanteren: kunstgras mag niet gelegd worden op zwarte grond. Welke soorten grond wel geschikt zijn? Daar vertellen wij u graag meer over..


Optie 1: een ondergrond van zand

Een ondergrond van zand is in veel gevallen een prima oplossing. Hiervoor wordt speciaal geel cunetzand gebruikt, ook wel bestratingszand genoemd. Meestal is een laag van 15 centimeter voldoende, maar dat is geheel afhankelijk van de plaatselijke bodemdikte. De manier waarop het zand gelegd wordt is heel belangrijk. Allereerst moet het zand goed worden verdicht. Dat betekent dat het volume uit het zand gehaald wordt, zodat er een stevig oppervlak ontstaat. Daarnaast is het inklinken van het zand erg belangrijk voor het definitieve eindresultaat. Dit kan gedaan worden door besproeien, aantrillen en uitvlakken. Eenmaal klaar, kan het kunstgras op de zandondergrond worden aangelegd. Hierbij moeten we wel opmerken dat een zandondergrond sneller verzakt dan een ondergrond van meng-granulaat, ketelzand, of cementcombinatie. Houdt voor het klaarmaken van de kunstgras ondergrond ook de leginstructies voor het kunstgras erbij. Zo weet u precies hoe u de ondergrond moet realiseren.

Een ondergrond van meng-granulaat / gebroken puin

Optie 2: een ondergrond van meng-granulaat / gebroken puin

Een goed alternatief voor een zandondergrond is menggranulaat, oftewel: gebroken puin. Bij de aanleg van deze ondergrond worden twee verschillende lagen gebruikt. De diepere laag is van menggranulaat en de bovenste laag is van ophoogzand of puinzand, ook wel fijn menggranulaat genoemd.  Deze bovenlaag  heeft een dikte van zo’n 2 a 3 cm en wordt gebruikt voor de egalisatie van de onderste laag, die een dikte van zo’n 10 tot 15 cm heeft. De menggranulaat ondergrond is vooral zeer geschikt voor kunstgras met een zware belasting.

Optie 3: een ondergrond van ketelzand/granulight

Een derde optie is het gebruik van ketelzand, ook wel granulight genoemd. Ketelzand ontstaat als gevolg van de verhitting van poederkool in moderne elektriciteitscentrales. Het kent twee belangrijke voordelen. Allereerst is het is licht, waardoor het geschikt is voor minder voordehandliggende locaties als een balkon of dakterras. Daarnaast beschikt het over een fijnere structuur dan menggranulaat.  Daardoor kan ketelzand zowel voor de ondergrond als de afwerking gebruikt worden. Eén laag ketelzand is dus al voldoende voor een goede, stevige ondergrond. Een duurdere variant voor ketelzand is pure lava, de werking van beide materialen is echter nagenoeg hetzelfde.

Optie 4: een ondergrond van zand in combinatie met ketelzand

Wanneer u kiest voor kunstgras in de tuin, vormt de combinatie van zand en ketelzand de perfecte ondergrond. Het zandbed, afgewerkt met het ketelzand, zorgt namelijk voor een goede afwatering en stabiliteit. Dit zijn juist de twee factoren die essentieel zijn voor een goede installatie en het behoud van uw kunstgras.

Verwar de diverse soorten zand die geschikt zijn voor de ondergrond van het kunstgras zeker niet met instrooizand. Instrooizand is een apart soort zand met een ronde korrel die puur bedoeld is voor het instrooien van het kunstgras.

Behoefte aan meer informatie onder de ondergrond voor kunstgras? Neem direct contact op via +31 (0)383375332 of info@gjfloors.nl zodat u binnenkort kan genieten van een altijd groene grasmat die ook nog eens het hele jaar door strak ligt!